Fisk både gott och nyttigt!

Precis som kött är fisk en väldigt bra källa till protein. Det är låg fetthalt och fisk är fullt av vitaminer och mineraler som vår kropp behöver. Några av de vitaminer som finns i fisk är riboflavin (vitamin B2), kalcium och fosfor. Fisk innehåller också många typer av mineraler såsom; järn, Pottasium, jod, zink och magnesium. Äta fisk kan ge en utmärkt källa till Omega 3 fettsyror, vitaminer och mineraler som gynnar din allmänna hälsa. Flera studier visar att Omega-3 fettsyror behövs för ett friskt hjärta och hjärna. Tyvärr kan vår kropp inte producera dessa viktiga ämnen som behövs själv utan man behöver ett externt intag. Lyckligtvis innehåller varje typ av fisk Omega-3 fettsyror. Några av de fiskar vi vet är rik på omega3 är lax, tonfisk, ostron, krabboröringar, sardiner, abborre, räkor och torsk.
Olika studier visar att den högsta koncentrationen omega 3 finns i fet fisk som exempelvisi lax, sill och öring.


Följande är ungefärliga mängder omega-3 fettsyror per 60g för olika arter av fisk:
Färsk Lax 1200 mg
Rökt lax 1000 mg
Konserverad lax 500 mg
Sardiner 1500 mg
Färsk öring 350 mg
Gemfish 300 mg
Pilgrimsmussla eller calamari 200 mg
Konserverad tonfisk 145 mg
Havsabborre 7 mg 

Det finns ännu mer fördelar än vad jag nämnt hitills, men tänk hur mycket vi förlorar om vi helt ignorerar att äta fisk. Vissa människor kanske föredrar kött över fisk, men glöm inte att kött är fett och fisk inte. Man ska inte sluta äta kött men det är bäst för vår kropp om vi minskar mängden kött intag, och äter fisk minst två gånger i veckan.

Amerikanska Hjärtförbundet rekommenderar minst två portioner fisk per vecka för att förhindra hjärtsjukdomar, för att få lägre blodtryck och det i sin tur minskar risken för hjärtinfarkt och stroke. Jag vill dela med mig av ett laxrecept som är min favorit. Människor som är förtjusta i lax bör tycka att en laxsallad en mycket god maträtt. Förutom att det är ett bra sätt att variera kosten, är denna sallad en förhållandevis billig proteinrik maträtt som är lämplig vare sig det gäller kvällsmat eller lunch.

1 kg lax
10 g tärnade selleri
2 tärnade spansk lökar
3 eller 4 söta pickles, finhackade
fransk dressing
Salladsdressing
Sallad


Se över laxen noggrant och avlägsna eventuellt skinn och ben. Dela den i medelstora bitar och rör försiktigt i selleri, lök och hackad pickles. Marinera detta med den franska dressing, var noga med att inte öppna upp laxen. Dränera den sedan och servera med valfri dressing på salladtallrikar med sallad som garnering

RSS 2.0